czajnik elektryczny

Czajnik elektryczny – jaki wybrać najlepszy?

Czajnik elektryczny jest urządzeniem niezbędnym w kuchni. Ze względu na szybkość i wygodę przygotowania gorącego napoju, jest popularniejszy, niż tradycyjny czajnik na kuchenkę.

By zakup czajnika był korzystny i opłacalny, trzeba przeanalizować modele pod względem:

  1. BUDOWY – obudowa może być wykonana z różnych materiałów, np. ze sztucznego tworzywa, szkła, stali szlachetnej albo z ceramiki. Najlżejsze są czajniki szklane, które ładnie wyglądają, łatwo się je czyści i są zdrowe, Jedyna wadą jest to, że są podatne na uszkodzenia i mocno się nagrzewają. Najdroższe są ceramiczne, które także są zdrowe w użytkowaniu i łatwo się je czyści, poza tym jego ścianki nie nagrzewają się bardzo. Jednak są drogie i ciężkie. Lżejsze są wykonane z tworzywa sztucznego, które są też tańsze, jednak mogą mieć tandetny wygląd, który nie pasuje do kuchennego wystroju. Bardziej nowoczesny design mają czajniki ze stali, dłużej utrzymujące ciepło wody, ze względu na obecność termoizolacji. W wyborze czajnika weźmy pod uwagę nie tylko obudowę, ale także rodzaj uchwytu – powinno się go dobrze trzymać w ręku, a jeszcze lepiej, jeśli posiada powłokę antypoślizgową. Każdy czajnik jest wyposażony również w filtry antyosadowe: węglowe lub wykonane z siateczki stalowej lub nylonowej oraz podstawę zwykłą lub obrotową. Koniecznie musi mieć także zabezpieczenia w postaci lampek kontrolnych i wskaźnik wody.
  2. POJEMNOŚCI – mogą mieć różną pojemność. Dobieramy ją do zapotrzebowania, czyli do ilości domowników lub pracowników, w zależności od tego, czy będzie się go używać w domu lub firmie oraz do częstotliwości korzystania, czyli jak często będzie używany w ciągu dnia. Każdy czajnik pomieści także określoną ilość wody.
  3. RODZAJU I MOCY GRZAŁKI – wyróżniamy czajnik z grzałką spiralną i płytową. Coraz popularniejsza jest płytowa, na której osadza się bardzo mało kamienia albo nie osadza się wcale. Tradycyjny czajnik ma grzałkę spiralną, dzięki czemu pracuje cicho i jest tani, jednak ma krótszą żywotność, ponieważ szybko osadza się na nim kamień. Rodzaj grzałki determinuje jej moc. Czajniki ze spiralną mają mniejszą (200 – 2000 W), a płytowe większą (600 – 3100 W).

foto: https://www.westwing.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *