restauracja

Gastronomia – sposób na biznes!

Przedsiębiorczość się opłaca! To niezależność finansowa, możliwość realizowania pasji i bycia swoim szefem. Musimy mieć jednak dobry pomysł na biznes, a więc taki, który odpowiada na potrzeby rynku oraz gusta i oczekiwania klientów. Jednym ze sposobów na biznes jest prowadzenie lokalu gastronomicznego, a więc kawiarni albo restauracji.

 KUCHENNE POCZĄTKI

Gastronomia daje wiele możliwości, jednak ze względu na dużą konkurencję na rynku warto wypromować swoją kuchnię i nie powielać tego, co jest w innych lokalach. Można stworzyć własną kuchnię od podstaw, której w danym regionie nie ma albo skupić się na regionalnej, która także może być sposobem na biznes z pasją. Promowanie regionalnej kuchni to również promowanie regionu jako atrakcyjnego turystycznie. Kuchnia regionalna jest także związana z tradycją okolicy.

Nie trzeba być kucharzem i umieć gotować, żeby mieć własny lokal. Zawsze można zatrudnić kucharza i niezbędny personel. Zamiast gotować we własnym lokalu można zając się reklamą i marketingiem, sprawami biurowymi albo obsługą klienta i negocjacjami z dostawcami. Jeśli natomiast gotowanie to nasza pasja i umiemy dobrze gotować, warto się szkolić i korzystać z doświadczenia innych osób, żeby stawać się lepszym w swoim fachu.

KUCHENNE WYPOSAŻENIE

Dobre jedzenie to podstawa każdej restauracji, żeby odniosła sukces. Jednak tak samo ważne jest wyposażenie kuchni, bo to dzięki niemu przygotowujemy wyśmienite dania. Bez odpowiedniego wyposażenia i zdolnego kucharza restauracja pozostanie tylko marzeniem.

Do niezbędnych sprzętów kuchennych zaliczamy kuchenkę gazową, elektryczną i indukcyjną, piekarnik, zmywarkę, lodówkę z zamrażarką, krajalnicę, zestaw naczyń do przygotowywania potraw i serwowania posiłków. W kuchni niezbędne są także dobrej jakości noże, niezbędnik każdego profesjonalnego kucharza. Przy dużej liczbie gości zmywarka to podstawa, bo dzięki niej szybko i dokładnie pozmywamy naczynia.

W kuchniach dominują kuchenki gazowe albo elektryczne. Jednak płyta indukcyjna ma swoje zalety, bo jest łatwa w utrzymaniu w czystości, skraca czas gotowania i jest bezpieczniejsza w użytkowaniu, ponieważ jest mniejsze ryzyko poparzenia. Dobry nóż i zestaw naczyń powinny nam posłużyć na długie lata i jednocześnie być dobrej jakości. Najpopularniejsze są garnki ze stali nierdzewnej, które są odporne na korozję i wysoką temperaturę oraz są higieniczne.

W kuchni profesjonalnego kucharza nie może zabraknąć noży uniwersalnych i z konkretnym przeznaczeniem, dzięki którym krojenie, siekanie i obieranie nie będzie sprawiało problemu.

foto: excluzive.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *