nowoczesna kuchnia

Kuchnia w biurze – niezbędna!

Większość firm ma kuchnię. Kuchnia z miejscem do spożywania posiłków to standard. Czasem zamiast niej jest mała stołówka, ale zawsze powinno być miejsce na zrobienie i zjedzenie posiłku oraz chwilowe oderwanie od codziennych obowiązków, a więc również odstresowanie się.

POTRZEBA KUCHNI                                                                                   

Jest to niezbędne pomieszczenie, ponieważ można w nim przygotować i zjeść ciepły posiłek. Przerwa na posiłek jest bowiem potrzebna, bo pomaga się zregenerować i odpocząć. Kuchnia jest także miejscem integracji pracowników, czyli na rozmowę oraz dzielenie się pomysłami i doświadczeniem. To też miejsce do nieformalnych spotkań, czyli luźnych rozmów na tematy prywatne, niekoniecznie zawsze te zawodowe. Spotykanie się przy wspólnym posiłku rozwija także i tworzy więzi oraz pomaga budować wzajemne zaufanie, które w pracy jest ważne, a zwłaszcza jeśli nasza praca jest głównie zespołowa.

Przerwa przysługuje każdemu pracownikowi. Żeby spełniała swoją funkcję, kuchnia powinna być dobrze zaprojektowana oraz mieć niezbędne wyposażenie. Nie w każdej firmie można korzystać z dużej i przestronnej, chociaż niewątpliwie taka byłaby dobrym rozwiązaniem. Jej wielkość jest zdeterminowana wielkością firmy i liczbą pracowników.

KONIECZNE SPRZĘTY

W każdym wyposażeniu kuchni niezbędny jest stół, odpowiednio duży, żeby mogło przy nim zjeść posiłek przynajmniej kilka osób jednocześnie. Krzesła, fotele, szafki kuchenne z odpowiednio dużym blatem do przygotowywania posiłków, najlepiej przez kilka osób jednocześnie, żeby nie było kolejek, czajnik elektryczny, mikrofalówka, zlew z bieżącą wodą – ciepłą i zimną i lodówka to niezbędne minimum, jeśli ma być też miejscem funkcjonalnym, a więc spełniającym swoją podstawową funkcję – przygotowywanie i spożywania posiłków w trakcie przerwy w pracy. A coraz częściej pojawiają się w niej także ekspresy do kawy i dystrybutory wody.

Oprócz wyposażenia i sprzętów AGD, kuchnia powinna mieć odpowiednią ilość szafek, gdzie są przechowywane trwałe produkty spożywcze oraz najważniejsze naczynia (kubki, szklanki i talerze). Meble powinny być w jasnym kolorze, bo ciemne optycznie zmniejszają kuchnię.

Całość dopełnia kolor ścian, który powinien być także ciepły, a zwłaszcza jeśli metraż kuchni jest ograniczony. Poleca się kolor kremowy, żółty lub pomarańczowy.

foto: http://www.galczynski.com

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *