Wybór i zakup najbardziej optymalnej zmywarki gastronomicznej

Wybór i zakup najbardziej optymalnej zmywarki gastronomicznej

Nie da się zaprzeczyć, że prawidłowy wybór urządzeń gastronomicznych ma kluczowy wpływ na działanie lokalu, w którym będą one zamontowane. Sprawa jest szczególnie ważna w przypadku restauracji, bowiem tutaj najważniejsza jest niezawodność, jak i również efektywność działania, w końcu naczyń do mycia jest naprawdę sporo. Warto też co nieco dowiedzieć się o odpowiednim zabezpieczeniu zmywarki, aby nie uległa ona uszkodzeniu.

Najczęstsze błędy?

Jest to przede wszystkim niedopasowanie przez restauratorów urządzeń do danej kuchni. Każdy lokal ma bowiem własne potrzeby i to właśnie po ich określeniu należy dokonać jak najlepszego wyboru zmywarki. To bardzo ważne, ponieważ dzięki temu nie będzie żadnych nieprzewidzianych awarii, które powodują przestoje w kuchni i źle wpływają na ogólną pracę całej załogi. Wtedy procesy, które codziennie wykonuje zmywarka gastronomiczna będzie musiał wykonać człowiek i to już w pewnym stopniu dezorganizuje pracę wszystkich.

Jakie mamy rodzaje zmywarek?

Nie jest tak, że na rynku istnieją zmywarki od wszystkiego, bowiem są rozmaite modele, które różnią się od siebie wielkością, jak i również przeznaczeniem do konkretnego typu szkła i naczyń. Poniżej znajdziesz spis tych najbardziej popularnych:

  • Zmywarki do szkła – jest to urządzenie o niewielkich rozmiarach, które najczęściej montuje się w barach czy też restauracjach jako dodatkowe urządzenie w zmywalni. Przede wszystkim nastawione na mycie kruchego szkła z użyciem wody o niższej temperaturze.
  • Zmywarki kapturowe – przede wszystkim wykorzystywane do mycia talerzy, sztućców, szkła, czy innych naczyń kuchennych, które mają wysokość do 40 cm. Tego typu zmywarki dysponują zazwyczaj większą mocą, czyli będą w stanie zaproponować użytkownikom zdecydowanie większą wydajność pracy.
  • Zmywarki uniwersalne – zastosowania takie same jak wyżej, jednakże z tą różnicą, że tutaj naczynia mogą mieć maksymalnie 32 cm wysokości.
  • Zmywarki tunelowe – są to najbardziej specjalistyczne urządzenia, które zasilane są energią elektryczną lub parową. Ich przeznaczeniem są duże obiekty gastronomiczne, gdzie do umycia jest czasami nawet kilka tysięcy talerzy w stosunkowo krótkim czasie.

One thought to “Wybór i zakup najbardziej optymalnej zmywarki gastronomicznej”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *