Wymagania dla lokalu gastronomicznego

Wymagania dla lokalu gastronomicznego

Jeśli decyzja o prowadzeni działalności gastronomicznej została przez Ciebie już podjęta, to teraz czas zacząć brać się za wszystko, co umożliwi Ci jak najszybszy start. Oczywiście na pierwszym miejscu będzie znalezienie odpowiedniego lokalu, bez którego nie będziesz mógł nic zrobić. Jego lokalizacja może być naprawdę różna i wszystko będzie zależało w dużej mierze od tego jaki konkretnie masz pomysł na restaurację. Niekiedy ktoś decyduje się na umiejscowienie lokalu przy ruchliwej ulicy, innym razem w nieco spokojniejszym miejscu na obrzeżach miasta, czy bardziej w centrum.

 Co przed wynajmem lokalu?

Oczywiście każdy inwestor musi wziąć pod uwagę koszty, które będzie musiał ponieść w związku z otworzeniem lokalu w danym miejscu. Musimy brać pod uwagę takie czynniki jak: koszty wynajmu, modernizacji, czy samego zakupu lokalu o ile mówimy o czymś całkowicie na własność.

Warto wcześniej przeprowadzić wstępne rozeznanie w danej okolicy, aby dowiedzieć się jak wygląda konkurencja i czy mamy się czego obawiać. Analiza jest niezwykle ważna i warto jej poświęcić odpowiednią ilość czasu, bowiem dzięki temu możesz tylko na tym lepiej wyjść. Niezwykle ważna sprawa jest także dostęp danego terenu do wszystkich mediów. I nie mówimy tutaj o internecie, czy kablówce, ale wszystkich przyłączach kanalizacyjnych, jak i elektrycznych, od których zależy prawidłowa praca danej restauracji.

Jaka powierzchnia?

Będziesz musiał także zastanowić się dokładnie o jakiej powierzchni ma być lokal. Wydzielić tam miejsce na przestrzeń dla gości, jak i również zaplecze, gdzie będzie umiejscowiony cały sprzęt gastronomiczny. Jeśli chodzi o zaplecze, to musi się w nim zawierać również łazienka, pomieszczenia socjalne, magazyny chłodzone, czyli to wszystko co będzie wpływało na prawidłowe funkcjonowanie całości restauracji.

Warto podejść do tego poważnie i na spokojnie wszystko sobie zaplanować, aby potem nie mieć najmniejszych problemów z prowadzeniem działalności gastronomicznej. Co prawda rzeczy do ogarnięcia jest naprawdę sporo, niemniej jednak na pewno będziesz w stanie sobie z tym poradzić, o ile rzeczywiście zależy Ci na stworzeniu jak najbardziej fantastycznego miejsca.

3 thoughts to “Wymagania dla lokalu gastronomicznego”

  1. A jak jest z tymi wszystkimi pozwoleniami i dokumentami jak się prowadzi restaurację? W sensie chodzi mi tu szczególnie o te wszystkie inspekcje sanitarne itd.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *