Jaki piec do pizzy wybrać

Jaki piec do pizzy wybrać?

Zakładasz własny lokal i szukasz wiadomości na temat sprzętu gastronomicznego? Otwierasz pizzerię i chcesz dopiąć każdy element na ostatni guzik? W takim razie zapoznaj się z naszymi poradami odnośnie wyboru pieca do pizzy.

Co brać pod uwagę przy wyborze pieca?

Kluczową kwestią jest oszacowanie liczby gości naszego lokalu. To właśnie od zakładanego ruchu w pizzerii zależy to, jaki piec do pizzy powinniśmy wybrać. Ponadto istotną kwestią jest także miejsce, w którym zamierzamy otworzyć naszą pizzerię. Inny piec wybierzemy do dużej, przestronnej restauracji, inny do skromnego bistro. Miejsce determinuje także wybór rodzaju pieca do pizzy. Mimo niewątpliwych zalet pieca opalanego drewnem, nie w każdym lokalu można zamontować tego typu urządzenie. Świetną alternatywą są natomiast piece elektryczne. Kolejnym ważnym tematem do przemyślenia jest wielkość pizzy, którą będziemy sprzedawać. Nie będziemy potrzebować dużego pieca przy wypiekaniu placków o wielkości 30 centymetrów. Jeśli jednak planujemy bogatą ofertę i dania wielkości np. 50 centymetrów, trzeba zainwestować w większy piec.

Jaki typ pieca wybrać?

Przejdźmy teraz do kwestii bardziej technicznych. Na rynku mamy dostępne głównie trzy typy pieców do pizzy. Są to piece jednokomorowe, dwukomorowe oraz tunelowe. Przeanalizujemy więc wybór każdego z nich. Piece jednokomorowe sprawdzą się lepiej w mniejszych lokalach. Zajmują niewiele miejsca, dlatego są używane także w punktach gastronomicznych oferujących zapiekanki i inne fast foody. Piec jednokomorowy polecany jest raczej do lokali, w  których pizza stanowi jeden z elementów menu. W klasycznych pizzeriach piec jednokomorowy może być wykorzystany jako urządzenie pomocnicze. Warto jednak mieć na uwadze, że większość z tego typu urządzeń zmieści pizzę o maksymalnej średnicy 30 centymetrów. Zakres temperatur tych urządzeń wynosi około od 50 do 500 stopni Celsjusza.

Piece dwukomorowe pozwalają nam na większe pole manewru. Można w nich piec kilka placków równocześnie. Ponadto zmieszczą pizzę o znacznie większym rozmiarze.  Posiadając piec dwukomorowy można puścić wodze fantazji i wypiekać pizzę o niestandardowym kształcie. Jednym minusem tego typu pieca jest jego wielkość. Przed zakupem urządzenia z dwoma komorami trzeba dokładnie sprawdzić, czy aby na pewno posiadamy w lokalu wystarczającą ilość miejsca.

Piec tunelowy zadowoli nawet najbardziej wybredne osoby. Pozwala on na pieczenie równocześnie bardzo dużej ilości placków, które potrzebują różnej ilości czasu pieczenia. Prędkość taśmy przesuwu można regulować według własnych potrzeb. Co więcej, piętrowe ustawienie pieców nie tylko zaoszczędza miejsce, ale także zwiększa wydajność.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *