Funkcjonalnosc pieca konwekcyjno-parowego

Funkcjonalność pieca konwekcyjno-parowego

Piec konwekcyjno-parowy jest piecem konwekcyjnym, który został rozwinięty o możliwość naparowywania komory. Piec umożliwia stosowanie następujących technik obróbki: gotowanie na parze, blanszowanie, pieczenie, obróbka niskotemperaturowa, regeneracja, pieczenie z użyciem sondy, wędzenie i grillowanie. Widać więc, że ideą, jaka przyświecała konstruktorom pieca konwekcyjno-parowego było połączenie funkcji wielu różnych urządzeń. Piec nie zajmuje zbyt wiele miejsca (zazwyczaj jest to około jeden metr kwadratowy powierzchni), a dodatkowo możliwe jest ustawienie dwóch pieców jeden na drugim. Korzystając z takiego pieca, warto jest poprawić sobie komfort pracy stosując specjalne podstawy pod piec, które zazwyczaj zawierają specjalnie wbudowane półki na pojemniki i blachy, dzięki czemu uzyskuje się więcej powierzchni do przechowywania niezbędnych sprzętów.

Sposób działania

Cyrkulacja gorącego powietrza wymuszana jest przez działanie wentylatorów, które ustawione są w taki sposób, aby powodować poziomy ruch powietrza. Piec wyposażony jest także w specjalne filtry, których zadaniem jest oczyszczanie przechodzącego przez nie gorącego powietrza z drobinek tłuszczu. Dzięki temu zapachy nie wydostają się z wnętrza komory. Dodatkowo wymuszona pozioma cyrkulacja powietrza gwarantuje równomierny rozkład temperatury w całej komorze pieca. Jak sama nazwa wskazuje, do komory pieca konwekcyjno-parowego dodawana jest para wodna, dzięki czemu poddawane obróbce potrawy zachowują swoją naturalną wilgotność oraz skraca się czas ich przygotowania.

Potencjał do oszczędzania

Użytkowanie pieca konwekcyjno-parowego nie tylko w sposób znaczący wpływa na jakość przygotowywanych potraw, ale również pozwala na zauważalne ograniczenie kosztów. Piec konwekcyjno-parowy jest urządzeniem charakteryzującym się wysoką energetyczną wydajnością. Dzięki zastosowaniu systemu cyrkulacji gorącego powietrza wewnątrz komory oraz zmniejszeniu temperatury znacznie skraca się czas obróbki termicznej potraw, przez co, w porównaniu do urządzeń tradycyjnych, nowoczesny piec konwekcyjno-parowy zużywa zauważalnie mniej prądu i wody. Dodatkowo takie urządzenia (jeżeli tylko są właściwie użytkowane i regularnie czyszczone w odpowiedni sposób) charakteryzują się niską awaryjnością.

Nowa jakość w kuchni

Należy podkreślić, że charakterystyczny dla takiego pieca proces obróbki termicznej gwarantuje zauważalnie mniejsze straty masy przygotowywanych potraw. Różnica najbardziej widoczna jest w przypadku warzyw, gdyż przygotowując je w piecu konwekcyjno-parowym nie tylko nie tracimy na ich masie, ale także zachowujemy naturalny smak, kolor oraz cały zestaw witamin, tak przecież ważnych dla zdrowia.

Inspirowane: Tanake.com.pl – wyposażenie gastronomii

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *