Wyposażenie gastronomiczne do restauracji

Wyposażenie gastronomiczne do restauracji

Trwałość, jak i funkcjonalność to najważniejsze cechy, jeżeli chodzi o wybór wyposażenia gastronomicznego. Sprzęt gastronomiczny bowiem powinien z założenia służyć nam latami.

Właściwe wyposażenie gastronomii to z pewnością nie lada wydatek, który powinien zostać dokładnie przemyślany. Warto jest zastanowić się nad jego zastosowaniem i nie przeceniać znacznie potrzeb swojego lokalu.

Jakie wyposażenie będzie niezbędne ?  

Prowadząc firmę z zakresu gastronomii, należy mieć na uwadze konieczność zakupienia wielu sprzętów. To właśnie od właściwego wyposażenia gastronomii w dużej mierze zależała będzie jakość oferowanych usług, jak i wydajność pracowników, ograniczenie strat, kontrolowanie kosztów i konsekwencja w produkcji. Poza tym właściwie wybrane wyposażenie gastronomiczne zapewni satysfakcję klientów. W każdej restauracji potrzebne będą między innymi niżej wymienione urządzenia i sprzęty :

  • piece konwekcyjno-parowe,
  • ciągi wydawcze,
  • brytfanny, kotły, garnki, rondle, patelnie itp.,
  • piekarniki gazowe i elektryczne,
  • podgrzewacze oraz bemary,
  • filtry do wody, baseny, zlewozmywaki i zmywarki,
  • maszynki do mielenia mięsa, blendery, miksery, roboty kuchenne, szatkownica i krajalnice,
  • urządzenia służące do chłodzenia : zamrażarki, regały chłodnicze, dystrybutory do lodów, witryny sałatkowe i cukiernicze, lady i stoły chłodnicze, witryny niskotemperaturowe, lodówki,
  • roboty wielofunkcyjne, miksery, młynki do kawy, ekspresy do kawy, gofrownice, opiekacze, grille, frytkownice, piece do pizzy,
  • obieraki, tarki, deski, cedzaki, sita, otwieracze, szczypce, szufelki, trzepaczki, różnego rodzaju noże, wyciskarki, nalewaki do alkoholu, shakery, nalewki do zup, sztućce, jak i inne drobne sprzęty gastronomiczne,
  •  salaterki, pojemniki, dzbanki, kieliszki, szklanki, półmiski, tace, zestawy do przypraw, naczynia,
  •  wózki transportowe, szafy magazynowe,
  •  wazony, sztuczne kwiaty, świeczniki, świeczki, serwetki, obrusy, krzesła, stoly,
  •  sprzęt do sprzątania, jak i środki czyszczące,
  • podkładki, notesy, płatniki, karty menu, fartuchy, stroje dla personelu i wiele innych.

Jak widać potrzeby restauracji, jeżeli chodzi o właściwe jej wyposażenie w sprzęty gastronomiczne, są naprawdę duże. Ale to nie wszystko. Żeby urządzenia spełniały wszystkie powierzone funkcje, należy je właściwie wykorzystać, jak i nimi zarządzać. Tutaj z pomocą mogą nam przyjść specjalne programy gastronomiczne, które znacznie ułatwiają pracę lokali. Dzięki nim możliwe będzie bardzo łatwe obsługiwanie klientów, zarządzanie czasem pracy całego personelu, dokładne kontrolowanie wydatków, jak i przychodów. Ponadto tego rodzaju programy umożliwiają analizę sprzedaży i wykorzystania zapasów.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *