Wlasciwosci oraz konserwacja urzadzen chlodniczych, czyli szafy i komory chlodnicze w roli glownej

Właściwości oraz konserwacja urządzeń chłodniczych, czyli szafy i komory chłodnicze w roli głównej

Urządzenia chłodnicze są częścią podstawowego wyposażenia każdego lokalu gastronomicznego czy sklepu. Dzięki nim możemy przechowywać w odpowiedniej temperaturze łatwo psujące się produkty spożywcze lub gotowe dania. Szafy chłodnicze czy specjalne komory, pozwalają na dłużej zachować walory smakowe i wartości odżywcze rozmaitych artykułów, a co za tym idzie minimalizować ryzyko strat.

Właściwości urządzeń chłodniczych

Szafa chłodnicza w zależności od rozwiązań zastosowanych przez producenta, może posiadać obudowę z tworzywa lub blachy malowanej proszkowo na kolor biały. Wnętrze zazwyczaj wykonane jest z aluminium lub stali nierdzewnej. Niektóre modele chłodziarek mogą mieć dodatkowo zamrażalniki. Szafa chłodnicza to sprzęt o pojemności do 1600 l, który pracuje w zakresie temperatur od +1°C do +15°C. Na rynku dostępne są wersje jedno- i dwudrzwiowe. Szafy są przystosowane do pracy w temperaturze otoczenia dochodzącej do 40°C, równomiernie rozprowadzają chłód i są łatwe w utrzymaniu.

Natomiast komora chłodnicza posiada zazwyczaj zakres temperatur od 0°C do +10°C. Na rynku dostępne są urządzenia różnej wielkości, które można dopasować do potrzeb danej gastronomii. Zwykle składane są one z segmentowych płyt poliuretanowych w miejscu przeznaczenia lub w całości montowane w zakładzie produkcyjnym. Komory chłodnicze wykazują bardzo wysoką termoizolacyjność. Jeżeli pozwala na to architektura budynku, można wykonać również murowaną komorę chłodniczą.

Jak odpowiednio konserwować urządzenia chłodnicze?

Urządzenia chłodnicze muszą spełniać określone normy techniczne. Również ich wykorzystanie wymaga przestrzegania podstawowych zasad.

Po pierwsze należy zapoznać się z zaleceniami producenta odnośnie maksymalnej ładowności czy bezpiecznego podłączenia sprzętu do źródła prądu. Szafy chłodnicze oraz komory chłodnicze dla utrzymania ich prawidłowego funkcjonowania muszą być poddawane okresowym przeglądom technicznym. Pamiętajmy także, że szafa chłodnicza nie powinna być ustawiona w bezpośredniej bliskości źródeł ciepła, takich jak kuchenki czy grille. Im niższa temperatura wokół urządzenia chłodzącego, tym większa jest bowiem jego wydajność. Dla zmniejszenia ilości wydatkowanej mocy warto wypełniać nieużywane przestrzenie szaf czy komór chłodniczych pustymi pojemnikami. Pozwoli to na ograniczenie wymiany ciepłego powietrza, nawet przy dużej częstotliwości otwierania drzwi. Przy myciu urządzeń chłodniczych należy dokładnie osuszyć miejsca, które łatwo ulegają zawilgoceniu i mogą przyczyniać się do rozregulowania ich pracy.

Urządzenia chłodnicze są więc niezbędne do przechowywania produktów spożywczych, ale wymagają prawidłowej, regularnej konserwacji.

Dodaj komentarz